Geniet van de stille omgeving van onze zoutkamers en kom volledig tot rust!
Werking van halotherapie
Halotherapie is een behandeling in een speciaal ontwikkelde zoutkamer, waar het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten wordt nagebootst. De cliënt inhaleert een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt als gevolg van de kleine deeltjesgrootte (minder dan 1 micron) zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes (alveoli) terecht.
De werking van het zout zorgt ervoor dat slijm minder taai wordt, waardoor de trilharen weer op een natuurlijke manier hun werk kunnen uitvoeren, namelijk het afvoeren van lichaamsvreemde stoffen. Het is een versterkende behandeling met zoute lucht en helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën) en grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen tegen te gaan die het ademhalingssysteem nadelig beïnvloeden. Hierdoor wordt de cliënt minder vatbaar voor infecties. Bij eczeem, psoriasis en acné wordt van binnenuit het afweersysteem versterkt.
Na een serie sessies met halotherapie, verbetert de klinische conditie van de cliënt in verreweg de meeste gevallen en verdwijnen of verminderen de negatieve verschijnselen aanwijsbaar. Klachten zoals benauwdheid, aanhoudende hoest, kortademigheid en stress verminderen, taaislijm in keel en longen lossen op en klachten van eczeem, psoriasis en acné verminderen of verdwijnen.
Continue monitoren de sensoren in de zoutkamer het microklimaat, zoals luchtvochtigheid, CO2 gehalte, temperatuur en zoutconcentratie. De hoeveelheid zoutdeeltjes komt hierdoor niet boven de natuurlijke grens van 10mg/m³. Deze concentratie wordt aangetroffen in natuurlijke zoutmijnen en zoutgrotten, waar in andere landen klinieken in gevestigd zijn.
Oorsprong
Halotherapie (het Griekse woord “Halos”) betekent zout. Dit is een behandeling waarbij een natuurlijk microklimaat wordt nagebootst welke in de natuurlijke zoutmijnen heerst in speciaal hiervoor ingerichte zoutkamers. Deze methode is gebaseerd op Speleotherapie waarbij de helende werking van zoutgrotten en zoutmijnen wordt toegepast voor behandeling van ademhalingsproblemen, ademhalingsstoornissen en bij huidproblemen. In 1843 stelde de Poolse arts F. Bochkovsky vast dat lucht verzadigd met zoutdeeltjes een helend effect heeft. In 1858 opende hij in de zoutmijn van de provincie Wieliczka, Krakau het eerste zoutkuuroord voor patiënten met longziekten.
Deze behandeling van halotherapie (een versterkende behandeling met zoute lucht), helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën) en grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen tegen te gaan die het ademhalingssysteem nadelig beïnvloeden.
Tegenwoordig is Speleotherapie een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in veel Midden- en Oost-Europese landen. Vooral patiënten die lijden aan COPD en andere long- en huidaandoeningen hebben er baat bij.
Eeuwenlang beschrijven patiënten die al na een kort verblijf aan zee een aanzienlijke verlichting van hun luchtwegen, oor-, neus-, keel- of huidklachten hebben. Naast vroegere zouttunnels, zoutgrotten en Gradierwerken neemt behandeling met zouttherapie in toenemende mate toe in de vorm van Halotherapie (inhalatie van fijne natuurlijke zoutdeeltjes door de luchtwegen, bronchiën, longen en longblaasjes).
Na een serie van sessies met halotherapie (afhankelijk van de aandoeningen) verbetert de klinische conditie bij de meeste patiënten. De negatieve verschijnselen verminderen of verdwijnen. Kwaliteit van leven verbetert!!
Maar ook PREVENTIEF heeft het zijn effect bewezen.
Gezonde mensen en vooral kinderen krijgen door het versterken van het slijmvlies van de bronchiën een infectie-preventief beschermend effect. Het natuurlijke afweersysteem wordt gestimuleerd.