Wat is Psoriasis?

Psoriasis is een chronische vorm van dermatitis. Daarbij maakt de huid plaatselijk teveel nieuwe huidcellen aan. Dermatitis betekent “ontsteking van de huid”. Deze is niet besmettelijk. Het is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem blijvend is ontregeld, wat tot uiting komt in een chronische ontsteking van de huid, die plaatselijk te veel nieuwe huidcellen aanmaakt.

Het is een term waarbinnen veel verschillende aandoeningen vallen. Sommige vormen van dermatitis zijn acuut, wat betekent dat de symptomen plotseling op komen zetten en zich snel ontwikkelen. Andere vormen zijn chronisch. De aangedane plek is dan al langer geïrriteerd en de klachten blijven ook langer bestaan. Zo valt onder andere onder dermatitis:

  • Psoriasis. Dit is een chronische ontsteking van de huid waarbij de huid plaatselijk teveel nieuwe huidcellen aanmaakt. Deze is niet besmettelijk.

  • Eczeem. Dit is een oppervlakkige ontsteking van de huid. Er bestaan vele verschillende vormen van eczeem.

Psoriasis is een veelvoorkomende, chronische huidziekte. Circa één op de vijftig mensen heeft last van deze auto-immuunziekte. Psoriasis zorgt voor veel ongemakken zoals beschadiging van de huid, rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn. Daarnaast kan vooral de zichtbaarheid van de ziekte een belasting zijn. Psoriasis komt vooral voor op ellebogen, knieën, onderrug en de behaarde hoofdhuid.

Hoe ontstaat psoriasis?

De gezonde huid vernieuwt constant en vervangt oude huidcellen door nieuwe. Onze opperhuid bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Normaal gesproken merk je niet van dit proces. Bij psoriasis is dit proces echter verstoord en gaat daarom veel te snel. Daardoor ontstaan te veel huidcellen en krijgen zij niet de gelegenheid om compleet uit te groeien. Daarom gaat de huid zichtbaar afschilferen. Dan vindt er een ontsteking plaats in de psoriasis-huid. Daardoor is de huid dik en rood. Aanwijzingen laten zien dat die ontstekingsprocessen medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan en in stand houden van de huidafwijkingen bij psoriasis. Al weet men niet wat de versnelde groei veroorzaakt. Echter kan een dip in het immuunsysteem of stress psoriasis verergeren. 

Effecten van Psoriasis

De psychologische effecten van psoriasis zijn een belangrijk gevolg van de ziekte naast de lichamelijke klachten zoals, jeuk en soms pijn.

De ontsierende plekken op het lichaam en het dragen van liefst bedekkende kleding met lange mouwen is hier een gevolg van. De normale dingen doen zoals sporten, zwemmen, saunabezoek, gymles op school of het dragen van luchtige kleding in de zomer is voor patiënten met psoriasis vaak moeilijk. Patiënten schamen zich ervoor.

Afbeelding van een normale huid en een huid van een psoriasispatiënt

psoriasis

De keratinocyten in de opperhuid delen elke 4 tot 5 dagen wat gemiddeld 6 keer zo snel is als normaal. Door de korte tijd (slechts 5 tot 6 dagen) zijn niet alle cellen dood als ze bovenop de huid komen en de hoornlaag vormen. Daardoor wordt de hoornlaag dikker en gaat de huid zichtbaar schilferen. Daarnaast verwijden de bloedvaten zich met als gevolg dat er meer bloed en allerlei ontstekingsremmende stoffen naar de huid wordt toegevoerd. Dit geeft de typische roodheid.
Het resultaat zijn karakteristieke psoriasisplekken: een scherpbegrensde (rozig-) rode huid met een wit schilferende laag. Zie bovenstaande afbeelding.

Wat doet de Zoutkamer bij Psoriasis? 

Behandeling in de Zoutkamer heeft voor patiënten met psoriasis een ontstekingsremmende werking, waardoor de kans op infectie vermindert. De huid wordt versterkt, de weerstand wordt verhoogd en men krijgt een betere doorbloeding. Daardoor ontstaat er een rustiger huidtype met minder jeuk en minder schilfering van de huid.

Door een rustiger huidtype voelen psoriasis patiënten zich psychisch beter en gelukkiger. Zij kunnen weer gaan sporten, zwemmen, saunabezoek, gymles of zich weer in zomerkleding vertonen zonder zich te schamen. Het is een chronische ziekte die niet te genezen is. Wel kunnen de symptomen goed gehandeld worden.

Medicijnvrije behandeling van Psoriasis

In een speciaal ontwikkelde Zoutkamer, wordt het natuurlijk microklimaat van zoutgrotten nagebootst. Zo inhaleert de cliënt een fijne zoutverneveling. Dit natuurzout komt als gevolg van de kleine deeltjesgrootte (minder dan 1 micron) zelfs in onderste luchtwegen en longblaasjes (alveoli) terecht. Daarna gaat het door het hele lichaam heen.

De behandeling van halotherapie geeft een versterkende werking met zoute lucht. Dit helpt om ontsteking, bacteriële infectie, roodheid, jeuk en overmatige schilfering van de huid tegen te gaan.

Daardoor ontstaat een rustiger en egaler huidtype.

Kwaliteit van leven wordt verbeterd

Aan te raden sessies

15 – 20 sessies

Om effectief te zijn 2-3x per week gedurende langere periode met vervolgsessies. Afhankelijk van de ernst en vorm vaker. 1 – 2 herhaalsessies per jaar. Effectiviteit ongeveer 75% tot 98 %
Halotherapie behandeling gaat verschijnselen tegen zoals:

  • ontsteking
  • bacteriële infectie
  • vermindert jeuk en roodheid van de huid en maakt dit egaler
  • betere doorbloeding en zuurstoftransport
  • verhoogt de weerstand

Reservering maken

Geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden